För att bli av med sin akne krävs tålamod och en aktiv läkemedelsbehandling. En bra och enkel behandlingsrutin kan många gånger vara avgörande om en patient skall ha tålamod att fortsätta behandla sin akne. Därför kan du prata om "3 enkla steg”.

Klicka på de tre symbolerna för mer information om varje steg.

 

 

Steg 1 - Rengör
Rekommendera gärna din patient att tvätta sin hud med en mild, ej uttorkande rengöring, morgon och kväll. På apoteket finns t ex BASIDERM Oil Control Foam Wash som är speciellt framtagen för känslig hud som genomgår aknebehandling.

Det är givetvis inte fel att tvätta sin hud, så länge man inte tvättar i tron att aknen skall försvinna. Torr och ren hud är en bra bas när man kommer till steg 2 i sin behandlingsrutin, det vill säga den aktiva läkemedelsbehandlingen - den som faktiskt tar bort akne och i vissa fall hindrar uppkomst av ny!

Steg 2 - Behandla
Akne kan förekomma i olika svårighetsgrad. När du ska rekommendera en läkemedelsbehandling gör du givetvis en klinisk bedömning men det är även viktigt att inkludera hur din patient upplever sina besvär. Även en klinisk lindrig akne kan upplevas stigmatiserande!

2014 kom Läkemedelsverket ut med nya behandlingsrekommendationer för akne. Dessa rekommendationer innehåller endast receptfria och receptbelagda läkemedel för behandling av all typ av akne. Läkemedelsverket valde även att uppmärksamma förskrivare om den ökande antibiotikaresistens som finns i samhället och ett av deras huvudbudskap är att vara restriktiv i användandet av antibiotika i aknebehandling.

Steg 3 - Återfukta
All aknebehandling ger mer eller mindre irritation, torrhet och rodnad av huden– det är ofta ett tecken på att läkemedlet har effekt. Dessa biverkningar kan upplevas som riktigt jobbiga. Vissa patienter väljer att avsluta sin läkemedelsbehandling för att de inte orkar med biverkningarna.

Därför är det viktigt att ungdomar får veta att dessa biverkningar i många fall kan lindras om man är noga och återfuktar huden efter applicering av läkemedlet.

På apoteket finns t ex BASIDERM Oil Control Daily Moisturizer, en lättabsorberad antikomedogen ansiktskräm med SPF 30.

Tillsammans med BASIDERM Oil Control Foam Wash är den speciellt lämplig för känslig hud som genomgår medicinsk aknebehandling.